Metro 2034 – taky přečteno. Bohužel.

Po knížce Metro 2033 jsem konečně dočetl i druhý díl, příznačně nazvaný Metro 2034. Mnohokrát už jsem to chtěl vzdát. A do posledního dílu se rozhodně nepustím.

Protože budu občas trochu konkrétnější, nejspíš vyzradím i část příběhu, takže pokud jste knihu ještě nečetli, skočte hned na konec – na mé grafické zhodnocení.

Metro 2034 (Martinus.cz)
Metro 2034 (Martinus.cz)

Od prvního dílu se většina věcí změnila. Tou první je autorův styl. V Metru 2033 to byl pro mě nejslabší článek. V druhém díle mi nesedl ještě víc a regulérně jsem přeskakoval i několik stránek filozofických rozjímání. Já, odrostlý na Stephenu Kingovi, jsem trpěl.

Aby toho nebylo málo, autor šel i kousek dál a příběh rozdělil – vypráví současně příběh tří lidí. V jednu chvíli jsem myslel, že to rozdělí i na čtyři příběhy… Jo a vzpomínáte na Arťoma z prvního dílu? V polovině knížky se budete ptát, kdy už tedy vstoupí opět na scénu. Moje rada? Zapomeňte na něj – v knížce dostane jen pár stránek.

Spád děje… Tak u téhle knížky se budete ptát, co to vlastně je. Na férovku – přečtěte si poslední třetinu knížky. O nic nepřijdete. Metro sice poznáte o trochu víc, stále vedle sebe budete muset mít rozloženou mapu moskevského metra, abyste se neztratili.

Celkově? Přečtěte si první díl, užívejte si skvělou post-apokalyptickou sci-fi a zapomeňte na to, že to má další díly. Raději si přečtěte Temnou věž.

Dmitry Glukhovsky: Metro 2034
  • 31%
    spád děje - 31%
  • 28%
    autorův styl - 28%
  • 26%
    přínos, zamyšlení, ponaučení - 26%
  • 43%
    závěr knihy - 43%
  • 20%
    doporučuji ostatním k přečtení - 20%
30%

[views][ratings]

3 Comments

  1. Šárka

    Tvou momentální nechuť ke čtení poslednímu dílu chápu… Ale koukala jsem, že na Databázi knih má ještě vyšší hodnocení než Metro 2033. Já ho asi během prázdnin zkusím 🙂

    • Mates

      Jsi odvážná. 🙂
      Já si již nebudu kazit chuť…

      • Šárka

        Tak jsem se k tomu přeci jen dostala a přečetla jsem Metro 2035. A nevím. Lepší než druhý díl, ale ne tak dobré jako první. Hlavním hrdinou je opět Arťom, i když tentokrát v trochu jiné pozici. Spád to celkem má, napínavé to je a rozuzlení mi přijde hodně dobrý. Ale místy jsem se ztrácela v ději – kdo, kde, s kým, proti komu zrovna bojuje, intrikuje nebo politikaří (politiky je tam snad až moc). Je to celé takové hysterické, někdy až zoufalé.
        Takže… Metro 2035 za přečtení stojí, pokud chce člověk vědět, jak to celé dopadne. Ale pokud se na to podívám celkově, tak zůstat u prvního dílu a zapomenout na další je asi nejlepší řešení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *