BOINC aneb dneska nevážně

Rád bych ti představil jeden projekt, jednu skvělou myšlenku. Jedná se o BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). Je to způsob distribuovaných výpočtů, kdy si do počítače stáhneš kousek nějaké práce, kterou počítač přechřoupá a pošle zpátky. Využívá se volná výpočetní síla počítače. A počítat se dá téměř cokoliv, témat je spoustu – od strategických her (Chess960@home), přes globální oteplování (Climateprediction.net), astronomii a fyziku (SETI@home, LHC@home, Einstein@home) až po biologii a medicínu (Malariacontrol.net, Predictor@home, Rosetta@home).

Většina z těchto projektů jsou seriózní vědecké projekty za kterými stojí univerzity. Výsledky zveřejňovány a slouží k dobrým účelům.

Já osobně jsem členem Czech National Teamu. Rád se pochlubím svejma výsledkama 😎 . Třeba v projektu Predictor@home, který se zabývá modelováním proteinů, se mi povedl životní úspěch. Nyní jsem DEVÁTÝ v České Republice.

Kdyby ses chtěl(a) připojit a nevěděl(a) bys jak, dej vědět klidně poradím. Stačí jen počítač (s připojením na net) a jeho nevyužitá výpočetní kapacita a je to.

(Obrázek stažen z https://boinc.berkeley.edu/)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *