Adam Przechrzta: Místodržící

Místodržící je druhý díl trilogie Materia Prima. Prostřední díl – a ty často bývají slabší. U filmů to tak určitě je.

Oficiální text říká:

Varšava pod německou okupací, pokračuje první světová válka.
Němci ustoupili, ale na obranu toho Polákům nechali hodně. Rusové vědí, že je město klíčem k ovládnutí Evropy – potíž ale je, že je také plné odhodlaných, pořádně naštvaných a ozbrojených lidí, připravených za nově získanou vlast položit život. Ale tento střet nerozhodnou jen pušky a bajonety. Do hry vstoupí i magické formule a slova moci. Obě strany mají lidi, kteří jednou mávnou a vojáci padají k zemi jako zralé hrušky.

Ne, nestihl jsem tuhle audioknihu přeposlouchat za tři dny (cesty do práce a z práce pe. Ale píši tenhle text hned po posledních minutách knihy.

Olafův vliv a moc i ve druhém dílu stále roste. Nejprve mu ale klidný život ve Varšavě komplikují Němci, pak theokataratos (Bohem prokletí) a nakonec zase Rusové. Jak jsem ve druhé větě nadhodil, druhý díl se mi zdál slabší, protože (audio) kniha se zaobírá především první světovou válkou (v jejím trochu alternativním pojetí) a na dění v enklávách a boje s démony nezbývá moc času. A já mám prostě ty boje rád. Ano, slova moci už používá kde kdo a je jich spousta, ale přeci jen to napětí a tajemno enklávy (kromě jedné výpravy tedy) to nenahradí.

Adam Przechrzta: Místodržící (Martinus.cz)
Adam Przechrzta: Místodržící (Martinus.cz)

Autor postupně dokresluje charaktery hlavních postav a některé postupně vzhledem k prožitým situacím drobně mění. Prostor dostává především Olaf, Samarin a jeho žena. Kvůli tomu je pak obzvlášť střední část vláčnější a spádu děje to moc nepomáhá.

Aby to nevypadalo zase tak zle: Místodržící rozhodně není špatná kniha, pokračuje v té zajímavé a alternativní lince první světové války – jen dle mého názoru nepřekračuje stín prvního dílu. A co výsledek a moje doporučení?

No jo, po dvou dílech už přeci chcete vědět, jak to dopadne! Takže hurá (s mírnou skepsí) na třetí díl.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *